خدمات حرفه ای تیپ تاپ وب

ارائه خدمات طراحی ، سئو و برنامه نویسی تحت وب

خدمات حرفه ای تیپ تاپ وب

ارائه خدمات طراحی ، سئو و برنامه نویسی تحت وب

۳ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۷ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

انتخاب های امروز شما قطعا تاثیرات چشمگیری در وضعیت سلامت شما در سالهای آینده زندگی تان دارد. انتخاب سالم را در اولین فرصت وارد برنامه های زندگی روزانه خود کنید، تا شاهد منافع بلند مدت آنها باشید:

یادگیری مهارت های جدید: مهارت های جدید قطعا یکی از موثرترین شیوه ها برای بهبود عملکرد مغز است. مهارت هایی مانند یادگیری یک زبان جدید نشانه های پیری را در افراد سالم کند می کند و حتی اثرات بیماری آلزایمر را به تاخیر می اندازد.

ورزش منظم: افراد سالم می دانند که تنها ۳۵ دقیقه ورزش روزانه یا حداقل برای ۵ روز در هفته آنها را از افسردگی و سایر مشکلات جسمی مزمن نجات می دهد.

آفلاین شدن: افراد سالم می دانند که چک کردن مداوم ایمیل و رسانه های اجتماعی و یا استفاده دائمی از تلفن همراه راهی برای افزایش استرس و مصرف وعده های غذایی سنگین است. قطع تماس های اینترنتی حتی برای زمان های کوتاه و گذران وقت با انجام کارهای تفریحی دیگر مانند کتاب خواندن، یکی از اسرار حفظ سلامت در این افراد است.

پرهیز از سیگار: ترک سیگار یک حرکت بزرگ برای حفظ سلامت است. تنها ۲۰ دقیقه بعد از ترک سیگار ضربان قلب و فشار خون کاهش می یابد.

مهارت هایی مانند یادگیری یک زبان جدید نشانه های پیری را در افراد سالم کند می کند

خوردن صبحانه: یکی از خصوصیات سالم ترین افراد پرهیز از حذف صبحانه برای جلوگیری از پرخوری در طول روز است. به علاوه مطالعات نشان می دهد بزرگسالانی که وعده صبحانه را به طور کامل مصرف می کنند، بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از افت قند خون را تجربه خواهند کرد. علاوه بر این بر طبق مطالعات، صبحانه باعث افزایش توانایی حل مساله، تمرکز بیشتر و داشتن تفکر خلاق می شود.

برنامه ریزی وعده های غذایی: افراد سالم از قبل می ‌دانند که در طی ساعت‌ ها و روزها و هفته ‌های آینده چه چیزی قرار است بخورند و با برنامه‌ا ی که تعیین کرده ‌اند می ‌دانند که چه مواقعی می ‌توانند میان‌ بر بزنند، زیاده روی کنند و سپس همان کالری خارج از برنامه دریافت شده را از دست بدهند.

نوشیدن مقادیر زیاد آب: افراد سالم می دانند که نوشیدن آب کافی یکی از موثرترین راه ها برای کاهش وزن است. آنها نوشیدنی های شیرین را برای جلوگیری از چاقی و دیابت نوع دو کاملا از رژیم غذایی خود حذف می کنند. طرفداران مصرف آب، برای راحت تر نوشیدن آن، چند قطره لیمو، آب پرتقال یا آب هندوانه به آن اضافه می کنند.

شمردن کالری: هر چند کالری شماری کلیشه ‌ای و تکراری به‌نظر می ‌رسد اما در حقیقت عادتی موثر برای حفظ وزنی متعادل است. افراد لاغر و شاد دقایقی را در روز صرف ثبت اطلاعات مفید در مورد خوراکی‌ های مصرفی ‌شان می ‌نمایند، بنابراین با گرایشات مدرن خوردن بدون نگرانی مبارزه می ‌کنند. آن‌ها با کمک اپلیکیشن ‌ها یا تنها با قلم و کاغذ، پیگیر مراحل پیشرفت‌ شان هستند. در پژوهش ‌ها ثابت شده افرادی که از یک ابزار برای پیگیری وضعیت وزن‌ شان استفاده می‌ کنند، بیشتر وزن کم می ‌کنند.

  • یاسین ویسی
  • ۰
  • ۰

کسب‌وکارهای کوچک معمولا انعطاف‌پذیری بالایی دارند و راحت‌تر با مشکلات کنار می‌آیند. درنتیجه هر چالش با مدیریت صحیح فرصتی برای رشد و موفقیت است.

اغلب این تصور به وجود می‌آید که کسب‌وکارهای کوچک دغدغه‌های کمتری نسب به کسب‌وکارهای بزرگ و جا افتاده دارند. درصورتی‌که این تصور صحیح نیست و این کسب‌وکارها از همان ابتدای راه‌اندازی با چالش‌های بزرگی روبه‌رو می‌شوند. چالش‌هایی مانند استخدام نیروی جدید، استفاده از تکنولوژی و مدیریت زمان از جمله مشکلاتی هستند که تمام کسب‌وکارها از همان روزهای ابتدایی تجربه می‌کنند. مشکل کسب‌وکارهای کوچک این است که منابع کمتری نسبت به کسب‌وکارهای بزرگ در اختیار دارند و این موضوع کار را برای آن‌ها دشوارتر می‌کند. اما انعطاف‌پذیری مزیتی است که به آن‌ها کمک می‌کند چالش‌ها را راحت‌تر پشت سر بگذارند. این مدل کسب‌وکارها معمولا ارتباطات قوی در صنعت مربوطه دارند و این یکی دیگر از مزایای آن‌ها به شمار می‌آید. در ادامه‌ی این مقاله‌ی زومیت به بررسی دقیق‌تر سه چالش بزرگ و راه حل رفع آن می‌پردازیم.

۱- چالش استخدام و نگهداری نیروی جدید

استخدام و نگهداری نیروی‌های جدید یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های هر کارآفرینی در دنیای پر رقابت کسب‌وکارها است. حدود ۲۰ درصد صاحبان کسب‌وکارهای جدید معتقدند عدم حضور کارمندانِ مناسب، یکی از اصلی‌ترین موانع رشد کسب‌وکار است. همه چیز با پیدا کردن استعدادها و استخدام آن‌ها آغاز می‌شود و با تلاش برای نگهداری ادامه پیدا می‌کند. این افراد نه تنها باید مهارت‌های لازم برای شغل مورد نظر را داشته باشند بلکه باید عاشق کارشان بوده و فرهنگ سازمانی شرکت را بپذیرند. درنتیجه هر کارآفرینی باید برای جذب استعدادهای سخت‌کوش و نگهداری آن‌ها تلاش کند.

همان‌طور که می‌دانید هزینه‌ی استخدام کارمند جدید و آموزش دادن نکات اولیه به آن‌ها بسیار زیاد است. برای کسب‌وکارهای کوچک بسیار مهم است که انرژی و زمان خود را صرف امور مهم‌تر کنند. درنتیجه کارآفرین بعد از استخدام نیروهای مورد نظر خود باید برای ماندگاری آن‌ها تلاش کند. دادن پاداش به کارمندان، افزایش روزهای مرخصی و انعطاف‌پذیری ساعات کاری از جمله شرایطی است که ماندگاری کارمندان با استعداد را افزایش می‌دهد.

۲- چالش استفاده از تکنولوژی جدید

۶۵ درصد صاحبان کسب‌وکارهای کوچک معتقدند استفاده از تکنولوژی‌های جدید و خلاقانه به رشد کسب‌وکارشان کمک کرده است. البته همان‌طور که می‌دانید پیاده‌سازی یک تکنولوژی جدید برای تمام کسب‌وکارها در هر اندازه‌ای سخت است. در چنین شرایطی انعطاف‌پذیری بار دیگر معنا پیدا می‌کند و این کار برای کسب‌وکارهای کوچک راحت‌تر است. به‌عنوان مثال اغلب کسب‌وکارها امروزه داده‌های خود را روی سرورهای متمرکز ذخیره می‌کنند و استفاده از تکنولوژی ابری برایشان سخت است. البته این موضوع برای کسب‌وکارهای کوچک راحت‌تر است و در دراز مدت در هزینه‌های آن‌ها صرفه‌جویی خواهد کرد. پیدا کردن تکنولوژی جدید برای انجام کارهای روزمره و تغییر مسیر به سمت آن‌ها چالش بزرگی است اما هرقدر زودتر انجام شود بهتر است.

۳- چالش مدیریت زمان

مدیریت زمان یکی از رایج‌ترین مشکلات میان کسب‌وکارهای کوچک امروزی است. کارآفرینان تازه کار دغدغه‌های بسیار زیادی دارند و فرصت کافی برای به پایان رساندن تمام کارها را ندارند. هیچ کارآفرینی در سال‌های اول به سبک مدیران کار نمی‌کند. این افراد از صبح تا شب درگیر انجام کارهای مختلف می‌شوند و از آنجایی که کارمندان تجربه‌ی بالایی ندارند مجبورند اکثر کارها را خودشان انجام دهند. این موضوع به مرور زمان با آشنایی بیشتر کارمندان با کار از بین می‌رود و بار مسئولیت‌هایشان سبک‌تر می‌شود. اما تا پیش از رسیدن به آن مرحله باید یاد بگیرند کارها را با اولویت‌بندی پیش ببرند. درست کردن لیست اهداف روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه اولویت‌ها را به کارآفرین یادآوری می‌کند و آن‌ها را در مسیر درست پیش می‌برد. اهدافی که یادداشت نشوند بعد از گذشت مدتی در جریان سختی کار فراموش می‌شوند و دیگر هیچ فرصتی برای رسیدگی به آن‌ها نمی‌ماند.

کارآفرینان در گذر زمان با چالش‌های زیادی روبه‌رو می‌شوند اما شناختن چالش‌ها در مراحل اولیه و تلاش برای رفع آن‌ها در همان روزهای ابتدایی رشد کسب‌وکار را تضمین می‌کند. کسب‌وکارهای کوچک در روزهای ابتدایی انعطاف‌پذیری بیشتری دارند و راحت‌تر با شرایط کنار می‌آیند. پس اگر هر چالشی به‌عنوان یک فرصت در نظر گرفته شود و با تدابیر صحیح همراه باشد، رشد و موفقیت کسب‌وکار را در آینده تضمین خواهد کرد.

  • یاسین ویسی
  • ۰
  • ۰

تحقیقات دانشگاه نیو ساوت ولز استرالیا نشان می‌دهد برخی از ویژگی‌های افرادی که به اختلالات روانی مبتلا هستند، امتیاز و مزیت مثبتی در دنیای کارآفرینی است.

 

همه‌ی افراد روان‌پریش، نه قاتل و جنایتکارند و نه حتی از رفتارهای خشونت‌آمیز لذت می‌برند. درواقع بسیاری از آن‌ها می‌توانند با بهره‌گیری از ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود، در برخی از زمینه‌ها نظیر قدرت سیاسی، جمع‌آوری ثروت و اعتبار اجتماعی و گاهی راه‌اندازی یک کسب‌وکار عالی، پیشرفته‌ای خیره‌کننده‌ای داشته باشند.

در این مطلب می‌خواهیم بر یک مقاله‌ی روانشناسی مروری داشته باشیم. عده‌ای از روانشناسان معتقدند که ایده‌ی «روانی» خواندن افراد، یک تئوری معیوب است و متخصصان باید این افراد را در زمینه‌ی اختلالات شخصیتی جامعه‌گریزی موردتحقیق قرار دهند.

بااین‌حال مقاله‌ی فوق، فرض اولیه را بر این می‌گذارد که حداقل در ادراک عامه‌ی ما، افراد «روانی- روان‌پریش»، وجود دارند. سؤال این است: آیا اختلالات روانی پتانسیل کارآفرینی را بالا می‌برد؟

 

خصوصیات بیماران روانی

متدولوژی سنتی تشخیص افراد روان‌پریش، یک ابزار شناختی به نام چک‌لیست Hare است که مجموعه‌ای از رفتارهای خاص بیماران را ارزیابی می‌کند. این فهرست در طول زمان به‌روزرسانی شده است و حالا با عنوان PCL-R (چک‌لیست بازنگری‌شده‌ی هیر) شناخته می‌شود. برخی از مهم‌ترین نشانه‌های ذکرشده در این فهرست عبارت‌اند از:

  • فریبندگی سطحی
  • خودبزرگ‌بینی
  • نیاز دائمی به انگیزش و تحریک
  • دروغ‌گویی در سطحی آسیب‌زننده
  • حیله‌گری
  • تمایل و توانایی اداره‌ی دیگران
  • عدم پشیمانی یا احساس گناه
  • محدودیت واکنش‌های عاطفی
  • عدم همدلی
  • مشکلات رفتاری در دوران کودکی
  • اقدامات ناگهانی و بدون فکر قبلی
  • فقدان اهداف مؤثر و واقع‌بینانه در بلندمدت
  • سبک زندگی انگلی
  • بی‌قیدی جنسی
  • عدم مسئولیت‌پذیری در خصوص اقدامات خود

همان‌طور که می‌بینید، بعضی از این ویژگی‌های برای حرفه‌ی کارآفرینی مفید و سودمند هم هستند. اما تحقیقات روانشناسی چه می‌گوید؟

مقالات مرتبط:

  • کارمندان برای شما کار می‌کنند یا علیه‌تان؟
  • امنیت روانی، کلید موفقیت در حل مسئله

یافته‌های عینی

مطالعات دانشکده‌ی کسب‌وکار دانشگاه نیو ساوت ولز استرالیا در سال ۲۰۱۳ نشان می‌داد که کارآفرینان و افراد مبتلا به اختلالات روانی، درزمینه‌ی ریسک‌پذیری استراتژی‌های مشابهی در پیش می‌گیرند. صرف‌ نظر از اینکه فرصت‌های ریسک‌پذیر موجود به پاداش یا آسیب ختم شود، هر دو گروه مشکلات و چالش‌ها را می‌پذیرفتند و بدون ترس، به تلاش خود ادامه می‌دادند.

لازم به ذکر است که این تحقیقات آکادمیک، روان‌پریشی و کارآفرینی را دو مفهوم و مقوله‌ی کاملاً متمایز می‌داند و صرفاً یک ویژگی مشترک در هر دو گروه را موردبررسی قرار می‌دهد: رفتار مخاطره‌آمیز.

 

اما تحقیقات دانشگاه نیو ساوت ولز، تنها به تحلیل رابطه کارآفرینی و اختلالت روانی نمی‌پردازد. جان رانسون، نویسنده‌یکتاب «تست اختلالات روانی: سفری از میان جنون صنعت» نشان می‌دهد که وقوع مشکلات روانی در بین مدیرعاملان، حدود چهار درصد است؛ دقیقاً چهار برابر بیشتر از مردم عادی. مطالعات پائول بابیاک، روانشناس و مربی مدیران اجرایی در سال ۲۰۱۱ نیز این ادعا را تأیید می‌کند. بابیاک دریافته بود که از هر ۲۵ مدیرعاملی که مورد بررسی‌های علمی قرار گرفته بودند، یک نفر علائم کامل روان‌پریشی را بروز می‌داد.

مقاله‌ای که توسط بابیاک و مری الن اوتول منتشر شد؛ علت موفقیت مداوم مدیرانی را که به اختلالات روانی دچار بودند مورد بحث قرار می‌داد. بی‌شک توانایی این افراد در کنترل مداخله‌گرانه‌ی افراد دیگر، یک امتیاز محسوب می‌شد. این افراد با بهره‌گیری کامل از استعدادها و دانش خود، به معامله‌گران بی‌نظیری تبدیل می‌شدند و به سهولت تیم را به اطاعت از دستورات خود وامی‌داشتند.

رفتارهای انگیزشی و آنی این افراد، باعث می‌شود ریسک‌ بیشتری بپذیرند و در یک محیط رقابتی، جسورانه‌تر عمل کنند یا کسب‌وکار خود را با قدرت بیشتری شروع هدایت کنند. مهم‌تر اینکه گرایش‌های حیله‌گرانه و مداخله‌جویانه‌ی این افراد، به آنان چهره‌ای کاریزماتیک می‌بخشد که باعث می‌شود همکاران و همتایان آن‌ها، قادر به دیدن دیگر تمایلات زیان‌بار آن‌ها نباشند.

در این مقاله بابیاک و اوتول در مورد معایب و مضرات مشکلات روانی رهبران شرکت‌ها (نظیر فقدان دید بلندمدت) نیز صحبت کردند. گرچه گاهی این رفتار مشکل‌آفرین نیز به‌درستی تعبیر نمی‌شود. افراد روانی، اهداف بلندپروازانه‌ای را مطرح می‌کنند که ممکن است رفتاری الهام‌بخش تفسیر شود. همچنین عدم واکنش‌های عاطفی- احساسی این افراد، به قدرت آرامش آن‌ها در دوران فشار و سختی نسبت داده می‌شود.

اگر سیاست را یک حوزه‌ی مشابه و مرتبط با کسب‌وکار بدانیم، می‌بینیم که افرادی که مسلماً به اختلالات روانی دچارند، تا چه حد حمایت و هواداری دیگران را جلب می‌کنند. تاکتیک‌های بی‌باکانه و ریسک‌پذیر و تصمیم‌گیری‌های منطقی و به‌دوراز احساسات، به افراد کمک می‌کند در هر حرفه‌ای پیشرفت کنند.

پیش‌بینی‌های احتیاطی

جمع‌بندی و نتیجه‌گیری همه‌ی این تحقیقات، روشن به نظر می‌رسد. اختلالات روانی باوجود آسیب‌های بالقوه‌ای که به اعضای یک سازمان وارد می‌کند، رهبران و کارآفرینان بهتری می‌سازد. شما چه فکر می‌کنید؟ چه ویژگی‌هایی در خودتان می‌شناسید که برای اداره‌ی کسب‌وکار، یک مزیت محسوب می‌شوند؟

پیش از اینکه به این سؤال پاسخ بدهید، باید بدانید که روان‌پریشی یک مسئله‌ی سیاه‌وسفید نیست و مثل سایر پدیده‌های روان‌شناختی، در طیف‌ها و بینش‌های متفاوت و وسیعی جلوه پیدا می‌کند. تنها یک متخصص حرفه‌ای و کارآزموده می‌تواند تأیید کند که چه کسی، به چه اختلالی مبتلا است.

شاید اگر کنترل تمایلات خود را در دست داشته باشید، سبک رهبری خود را بشناسید و اجازه ندهید روی تاریک گرایش‌های درونی، به کسب‌وکار شما آسیب بزند، به کارآفرین و رهبری عالی تبدیل شوید.

  • یاسین ویسی